Oxytocine – de natuurlijke angstremmer

OXYTOCINE – DE NATUURLIJKE ANGSTREMMER

Oxytocine staat bekend als het “knuffelhormoon”. Hét natuurlijke feel good stofje dat vrijkomt bij aanrakingen, huid-op-huidcontact, knuffelen, vrijen, maar ook als je steun ervaart van je omgeving, een fijne geur ruikt (ik kalmeer instant als ik de geur van mijn kindjes opsnuif, en dat zegt wat…), naar mooie muziek luistert of iets moois ziet; het kan van alles zijn. 

N.B.: ik heb het niet over synthetische oxytocine. Dat is een heel ander verhaal!

DE TIP bij angst is je te laten raken aanraken of masseren, waarbij met een vlakke hand rustig en “saai” over je rug tussen je schouderbladen wordt gewreven. Er komt oxytocine en serotonine (en zelfs dopamine) vrij door de verbindingen met de nuclues raphes: de anti-angstcentra in de hersenen. Je wordt er acuut rustiger van en slaapt beter door de aanmaak van melatonine: het slaaphormoon. Doe dit het liefst dagelijks (’s avonds vanwege het lekker slapen, minimaal 15 tot 30 minuten. 

Niemand in de buurt? Knuffel jezelf! In de huid bevinden zich veel oxytocine-receptoren, dus ook dat werkt! En alle kleine beetjes helpen 😊.

 

#oxytocine #serotonine #dopamine #melatonine #hormonen #neurotransmitters #hormoonbalans #angst #angststoornis #paniek #overprikkeling #zenuwstelsel #freeze #stress #nucleusraphes #slaap #slaapproblemen #massage

 


Share on facebook


Share on linkedin


Share on email


Share on print


Share on whatsapp

Eerdere blogs

Voeg je koptekst hier toe

Scroll naar boven