Over orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire therapie. Het is een hele mond vol. ‘Orthos’ komt uit het Grieks en betekent: juist (of gezond) en orthomoleculair staat voor: met betrekking tot de moleculen (in het lichaam). Het wordt ook wel nutritionele – of leefstijlgeneeskunde genoemd. Met orthomoleculaire therapie bekijken we – met wetenschappelijke kennis – waarmee jouw lichaam gevoed moet worden. “Voeden” bestaat uit de pijlers: eten & drinken, bewegen, slaap, ontspannen en je mindset.

Het is goed om te beseffen dat de menselijke genen lang niet zo snel veranderen als onze omgeving; er bestaat daarom per definitie een zogenaamde ‘mismatch’. We zijn genetisch (nog) niet afgestemd op onze leefomgeving (epigenetica). Die mismatch veroorzaakt op den duur vaak lichamelijke en/of mentale klachten.

Ik werk daarbij oorzaakgericht, omdat het symptoom vaak niet het echte probleem is. Het is dus allereerst van belang te weten wat je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Daarnaast zijn klachten heel persoonlijk: een ontregeld systeem kan bij een ieder anders tot uiting komen. Dat is waarom het niet zinvol is om sec symptomen te bestrijden. Er moet worden gekeken naar welk systeem ontregeld is. Met een evolutionaire blik kunnen dan vanuit onze natuur oplossingen gevonden worden in voeding, leefstijl en gedrag. Met andere woorden: wat heeft mijn lijf nodig en hoe moet ik daarvoor leven?

Door de oorzaak aan te pakken, is het lichaam in staat zichzelf te herstellen en zullen klachten verdwijnen. Ik zie klachten als signalen van je lichaam, die je “iets” willen vertellen. Klachten zijn dus eigenlijk je vriend!

We richten ons tot slot daarbij niet alleen op de behandeling van ziekte, maar ook (of juist) op het behouden en verbeteren van je gezondheid voor blijvend resultaat.

In het kort

  • het gaat uit van het zelfherstellend vermogen van het lichaam;
  • ieder behandelplan is persoonlijk en doelgericht;
  • niet alleen de klachten (het nu, ook wel ‘de foto’), maar het ontstaan (de voorgeschiedenis, ook wel ‘de film’ ) wordt in kaart gebracht;
  • niet het symptoom, maar de oorzaak wordt behandeld;
  • je leert wat jouw lichaam nodig heeft om goed te functioneren: dus geen ‘quick wins’ of tijdelijk ‘dieet’, maar een levensstijl met blijvend resultaat.

Waar kan het jou bij helpen?

Over mij

Mijn naam is Iris (36 jaar) en ik woon met mijn man, dochtertje Novi en zoontje Vic in Valkenburg ZH. Ik houd van mijn gezin, vrienden, familie, de natuur, wandelen, koken, yoga, mediteren en het leven! En dat is weleens anders geweest…

In mijn praktijk help ik vooral (stressgevoelige) vrouwen en jonge moeders (alsook hun kinderen!) bij het herstellen van hun hormoonbalans om weer lekker in hun lijf te zitten en zo het leven te leven dat hun lief is.

Mijn gezondheidsproblemen begonnen met huidklachten (eczeem) en veel intoleranties en allergieën (o.a. zonneallergie) en leidde tot slaapproblemen, stemmingswisselingen, depressieve gevoelens, hersenmist (brainfog), concentratieproblemen, hartkloppingen, angst en altijd die vermoeidheid… Ik bewandelde braaf het reguliere pad voor hulp en krabbelde iedere keer weer op, maar viel ook net zo hard weer om. De reden: het symptoom werd behandeld, de oorzaak niet aangepakt. De huisarts noemde mij letterlijk “geen klassiek geval”. Ik moest er maar mee leren leven… En zo lopen er helaas heel veel mensen (onnodig) rond met allerlei onbegrepen, vage klachten.

In mijn zoektocht naar een gezond lijf en leven stuitte ik op de relatie tussen de darmen en het brein. Het feit dat bijv. antidepressiva massaal worden voorgeschreven bij allerhande klachten, terwijl 95% van het geluksstofje serotonine in de darmen wordt aangemaakt, triggerde mij. Van daaruit is mijn interesse naar orthomoleculaire therapie ontstaan en ben ik naar voeding in de breedste zin van het woord gaan kijken. Wat voedt jou?

Ongeveer 15 jaar lang had ik het idee “stress” te hebben uitgevonden. Orthomoleculaire therapie gaf mij door alleen het aanpassen van mijn voeding en suppletie de antwoorden op mijn jarenlange zoektocht naar een gezond en gelukkig leven. Het inzicht in en oplossen van klachten dat gun ik iedereen!

En zo is Novive “geboren”, mijn praktijk voor orthomoleculair- en hormooncoaching, wat staat voor nieuw leven. Een nieuwe manier van leven door het in balans brengen van je hormonen. Balans is geen statisch gegeven, het gaat om het leren balanceren: dat is een cadeautje voor de rest van je leven! Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Wij gaan samen op zoek naar jouw tools voor een gezonde levensstijl en maximaal geluk. 

Novive: een nieuwe manier van leven. 

Wil je weten hoe ik jou kan helpen? 

Je moet het zelf doen,
maar je hoeft het niet alleen te doen

Wat anderen zeggen...

Scroll naar boven