Neurotransmittertest

NEUROTRANSMITTERTEST

Wat zijn neurotransmitters?

Neurotransmitters zijn chemische boodschappers die de communicatie tussen zenuwcellen in de hersenen en het lichaam regelen. De communicatie van moet op de juiste manier én snel gebeuren. Neurotransmitters spelen een cruciale rol in de regulering van stemming, emotie, cognitie en gedrag. Ze zijn van belang voor je zenuwstelsel, betrokken bij je motoriek, immuunsysteem en pijnbeleving.

Een disbalans of verstoorde communicatie van neurotransmitters kan worden veroorzaakt door allerlei leefstijlfactoren als verkeerde voeding, chronische stress, en toxines. Je kunt een genetische aanleg hebben of onderliggende gezondheidsaandoeningen kunnen een rol spelen, zoals een hormonale disbalans, schildklierproblemen, suikerziekte of chronische ontstekingen. Tot slot kan medicatie neurotransmitters beïnvloeden.

Een onbalans van neurotransmitters kan problemen met stemming, geheugen, verslavingen, energie en slaap tot gevolg hebben. Je bent bijvoorbeeld altijd op zoek naar kracht, hebt gebrek aan discipline, desinteresse of bent juist erg geobsedeerd. Je komt niet tot nieuwe dingen en alles is te veel. Je bent prikkelbaar of angstig en hebt een kort lontje. Je kunt een ongeremde of gebrek aan eetlust ervaren. Doordat je systeem uitgeput raakt, word je neerslachtig. Het is vaak een vicieuze cirkel en de klachten “vaag” en eindeloos.

Naar schatting heeft bijna 90% van de mensen onvoldoende neurotransmitters.

Hoe testen?

De neurotransmitterprofielbepaling of Braverman-test is ontwikkeld om inzicht te krijgen in de werking van de neurotransmitters in je lichaam. De test geeft inzicht in de kracht en verzwakking van het neurobiochemisch systeem.

Met een uitgebreide vragenlijst worden je natuur of kracht (de A-vragen) én klachten (B-vragen) in kaart gebracht. Het verschilt bepaalt de functionaliteit. Door met de scores te rekenen worden ook je prestatie- en herstelvermogen inzichtelijk.

De meest invloedrijke neurotransmitters zijn acetylcholine, dopamine, GABA en serotonine. Ieder profiel heeft een reeks kenmerken, die in de vragenlijst worden uitgevraagd.

Deze test is gebaseerd op ervaringen en ontwikkelingen in de afgelopen 50 jaar.

Hoe herstellen?

Door toediening van de juiste voedingsstoffen vanuit voeding en supplementen is herstel mogelijk. Neurotransmitters worden namelijk opgebouwd uit aminozuren (bouwstenen van eiwitten). Het lichaam zet aan de hand van een uitgebreid stappenplan voedingsstoffen om in neurotransmitters en hormonen.

De belangrijkste neurotransmitters kunnen selectief beïnvloeden worden met behulp van voedingsadvies, uitleg en bewustwording waarom je doet zoals je doet en het gericht adviseren van voedingssupplementen kunnen. Het zorgt ervoor dat je je beter gaat voelen zonder de gebruikelijke gesprekstherapieën met langdurige, diepgaande gesprekken of oefeningen. Zo wordt een opwaartse spiraal ingezet en krijg je zelf grip op je gezondheid.

Neurotransmittertest bij Novive

Voorafgaand aan de intake ontvang je een uitgebreide vragenlijst: de Bravermantest. Tijdens het intakegesprek brengen we je huidige gezondheid, ontstaan van de klachten en het gewenste resultaat in kaart. Aan de hand van de intake en de ingevulde vragenlijst stel ik een herstelplan op. Het plan bestaat uit een analyse van de test en persoonlijk advies op het gebied van voeding, leefstijl en suppletie. Vervolgens plannen we een consult, waarbij de test en het herstelplan worden besproken. Daarmee kun je aan de slag om de neurotransmitterbalans te herstellen – eventueel met coaching.

Interesse?

Nieuwsgierig naar jouw neurotransmitterprofiel? Wil je jouw neurotransmitterbalans herstellen of verbeteren? Plan via deze pagina een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Eerdere blogs

Meal Preppen

Ook voor een 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲 𝗹𝗲𝘃𝗲𝗻𝘀𝘀𝘁𝗶𝗷𝗹 geldt dat een goed begin het halve werk is. Zonder overzicht of gezond eten in huis grijp je zoveel sneller naar gemaksvoedsel en da’s meestal toch ongezonder. In onze vaak drukke levens is 𝗲𝗲𝗻 𝗴𝗼𝗲𝗱𝗲 𝗽𝗹𝗮𝗻𝗻𝗶𝗻𝗴 dus dé oplossing. Meal preppen gaat voor mij daarom vooral om 𝘃𝗼𝗼𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗱𝗲𝗻𝗸𝗲𝗻. ⁣

Lees verder »
basis-suppletie-vitamine

Basis suppletie

Basis suppletie: waarom, wat en waar moet je op letten? Orthomoleculair zijn we het erover eens: basissuppletie, ofwel het aanvullen van je voeding met supplementen, is onmisbaar. Waarom?Dat komt omdat (1) ons Westerse voedingspatroon te

Lees verder »

Chocolade Granola

Recept – Chocolade Granola Chocolade granola Het najaar vraagt om chocolade! Het specerij cacao heeft een verwarmend effect, geeft een energieboost en heeft talloze gezondheidsvoordelen. De antioxidanten in cacao, de flavonoïden, hebben een gunstig effect

Lees verder »
Scroll naar boven